LAGER MATEN DIN MED STOLTHET!

Jeg er så heldig at jeg kan spise min egen mat. Jeg er så heldig at jeg lager den. Jeg kan være trygg på den.

Alle er ikke så heldige. Alle kan ikke lage sin egen mat. Det er derfor vi bønder er her. For å lage maten din. Vi innenfor de ulike yrkesgruppene utfyller hverandre; jeg kan ikke behandle meg om jeg blir syk, eller lære barna mine alt de skal læres under sin skolegang, eller vedlikeholde veien til butikken. Lista er utømmelig, vi i dagens samfunn må utfylle hverandre – og det er en god ting.

Men vi må være trygge på hverandre. Du må være trygg på at den maten jeg lager til deg er bra. At jeg behandler mine dyr godt. At kvalitet og dyrevelferd er min største prioritet.

 

Jeg er kubonde. Det er mitt felt. Jeg vil derfor gi dere et lite innblikk i hva vi som kubønder daglig fokuserer på for at du kan være trygg. For at du kan få forståelsen for at den innsatsen vi legger ned, og det enorme fokuset vi har – for at maten vi produserer er av den beste kvaliteten.

 

 • Som bonde er du nødt til å jobbe i samstem med naturen. Hele året. Men fra snøen forsvinner til den kommer igjen, er det særdeles viktig at du spiller på lag med naturen for å sikre deg den aller beste maten til dyrene dine. Man er hele tiden på jakt etter det mest optimale tidspunkt for innhøsting slik at næringsverdien er den aller beste. Våroinn og slått må gjennomføres etter værforhold. Du har et helt annet forhold til tidlig vår, sen vår, lite nedbør, tæle i jorda og når soldagene treffer – når du er avhengig av været for å sikre god alv. Kvaliteten på fôret du høster på sommeren har alt å si for innholdet i melka gjennom vinteren. For at kalven skal fôres opp på en god måte. For at kua di ikke skal være verken under- eller overvektig.

 

 • Du må være skikkelig smart. Det gamle skjellsordet bondeknøl representerer aldeles ikke innholdet i arbeidshverdagen. Som bonde må også følge med på innholdet i melka hele tida. Dette er en kontinuerlig prosess. Fett-, protein- og laktoseinnhold, urea, frie fettsyrer, bakterie og celletall måles hver tredje dag. Når melken blir hentet analyseres den og analysen sier konkret hvilken kvalitet du leverer. Det krever kunnskap å kunne tilpasse melken etter kvalitetskravene, og levere den beste melken. Vi er svært heldige som har et system som faktisk analyserer hver eneste leveranse.

 

 • Som bonde jobber du som selvstendig næringsdrivende, og er ansvarlig for å drive din egen bedrift. Jeg vet ikke hva gjennomsnittsgården omsetter for, men fra noen millioner tipper jeg ikke er unormalt. Omsetning og overskudd er to forskjellige forhold, så du må klare å ivareta denne omsetningen på en slik måte at gården drives godt, at du kan utvikle den og at du som privatperson kan ta ut noe fortjeneste.

 

 • De fleste gårder har noen ansatte til å hjelpes med å få hjulene til å gå rundt. Disse ansatte skal jobbe etter gjeldene regelverk, du skal lede og motivere disse til å gjøre en god og forsvarlig jobb.

 

 • Og apropos regelverk. Som bonde må du forholde deg til et vanvittig strengt regelverk. Vi jobber etter strenge krav og retningslinjer, forankret i et kvalitetssystem i landbruket. Her gjennomføres det årlig KSL egenrevisjon, og tidvis ekstern KSL revisjon.

 

 • Vi er utviklingsorientert! Det foreligger mye forskning og løsningsutvikling i landbruket, både hva gjelder dyrevelferd, HMS, maskiner- og utstyr, driftsbygning og ikke minst klima. Det er alltid noe nytt og spennende som jobbes med, som man jobber etter å implemtentere i egen virksomhet. Stort som smått.

 

 • Du må ha kompetanse til å oppdaga sykdom hos dyrene dine, og du må kunne nok om dyrets anatomi til å kunne bistå under fødsel. Du må kunne nok om fødselsforløpet til å forstå når veterinær må tilkalles eller om du selv kan hjelpe om det oppstår noe.

 

 • Du må ha et bankene hjerte for dyr og dyrevelferd. Jeg kjenner ikke en enste bonde som ikke blir trist om et dyr skader seg, eller om et dyr blir sykt. Jeg har aldri hørt en bonde ta lett på tap av eget dyr. Det finnes mange delte meninger om hva som er god dyrevelferd og hva som er dyrets beste. Vi har regelverk som styrer hvordan vi skal ta vare på dyrene, og det forskes hele tiden på hva som kan optimaliseres. Jeg har til gode å møte en bonde som ikke har dyrets beste som hovedfokus. Hver eneste dag må hvert enkelt individ ivaretas, helt fra de er nyfødte. Samtlige jeg kjenner gjør denne jobben med et bankende hjerte for dyret.

 

Så hva kan du og jeg som forbrukere gjøre videre for å sikre maten?  For å sikre dyrevelferd? For å sikre utvikling?

 

Jo, vi kan betale for råvaren! Vi kan slutte å handle importert for å presse prisen på egen ferskvare. Mat på tilbud, mat på grensen og hige etter det billigste er ikke med på å løfte dyrevelferden eller muligheten til å utvikle seg i samsvar med forskning.

Vi kan handle lokalt og vi kan handle kvalitet. Vi kan gi prisen det koster å produsere maten.

2 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg