Barn kan ikke bare bestilles. Respekter det!

Tidligere kom jeg med en oppfordring om å ikke stille spørsmål om barnløshet til par uten barn, spesielt når du ikke kjenner til parets følelser omkring teamet, da det kan gjøre fryktelig vondt. Du kan lese hele innlegget “Vi kan ikke få barn” her.

Det finnes så mange individuelle og private historier om barnløshet, som vi ikke har noe med å pirke borti. Etter innlegget fikk jeg flere henvendelser og kommentarer omkring temaet, hvorav jeg ønsker å trekke frem noen tankevekkere.

Vi som har et barn fra før får ofte spørsmål om når neste kommer. “Nå er det vel påtide med en til?” I begynnelsen avfeide jeg det, fant på et fjollete svar og forsøkte å vitse det bort, samtidig som det gjorde utrolig vondt inni meg. Nå har jeg i stedet begynt å svare: “Ja vi har veldig lyst på en til, men etter at vi mistet i vinter har det desverre ikke dukket opp noen nye der inne.” Det som da skjer er at folk virker å bli pinlig berørt. Nesten som svaret plutselig ble for nært og personlig. Tenker at det heller kan være de som spør så dumt, som skal få lov til å føle på et ubehag i stedet for at jeg skal sitte å blø innvendig

Andre som har opplevd vanskelige følelser rundt temaet har etter hvert begynt å svare at det kan være vanskelig å få barn, fordi de ikke kan bestilles.

Men ikke alle klarer å snakke om dette, nettopp fordi det gjør så vondt. En av mine lesere skrev til meg for litt siden. Innlegget jeg skrev traff henne veldig. “Det føltes nesten som om du leste tankene mine”. Hun har nå en anonym blogg hvor hun skildrer følelser og tanker omkring ufrivillig barnløshet:

“Jeg har egentlig aldri visst hva jeg skulle bli når jeg ble stor. Noen bare vet at de skal bli politi, revisor eller tannlege. Jeg følte aldri et slikt kall til et spesielt yrke. Klart visste jeg hvilken retning jeg skulle gå, men ikke nøyaktig hva jeg ville. Det eneste som var helt sikkert, var at jeg en gang skulle bli mamma”

Onskemamma skildrer også sin frykt og redsel, å viser til hvorfor hun vil holde dette med barnløshet skjult for omgivelsene sine. Spesielt dette avsnittet satt en tankevekker i meg:

En av grunnene til at jeg ikke ønsker at så mange skal vite det, er fordi jeg ikke ønsker å bli behandlet annerledes. Jeg har flere venninner med små barn, og jeg er redd for at de ikke skal kunne glede seg over sin babylykke sammen med meg. Jeg er redd for å ikke bli invitert til samlinger der barn er hovedfokus fordi folk er redd for å såre meg. Jeg er redd for at hver gang jeg leker med et barn eller koser med en baby, så skal andre tenke: “Huff, det må være tungt for henne som ikke kan få barn selv”. Jeg er redd for at andre som vet, skal føle på det når jeg får spørsmål om barn fra andre som ikke vet.

På nytt vil jeg minne dere på dette om å vise hensyn. Ikke mas på par som ikke har barn om hva som er grunnen, eller om når de skal få. Barn kan ikke bestilles!

Melkesyregjæret mat for immunforsvaret

Ahh. Sosiale medier detox var så inderlig deilig. Dag tre, på kvelden, hadde jeg noe lyst å sjekke mobilen, men abstinensen gikk fort over når jeg åpnet boken min Fermetering av Gry Hammer. Min påskelektyre var så nerdete som så. Mannen min og jeg holder nemlig på å lære oss metoder for å ta bedre var på sesongens råvarer, slik at vi kan benytte disse gjennom året. Dette tenker vi å gjøre blant annet gjennom melkesyregjæring, også kalt fermetering. Jeg er sterkt imot å sprøyte mat med giftstoffer for holdbarhetens skyld! Det er ikke bra for jordkloden vår som suger opp giften, ei heller kroppen vår som må bryte denne ned. Melkesyregjæring er en naturlig prosess som bevarer næringsstoffer og forebygger råtning.

SAM_5337.jpg

Boken til Hammer lærte meg mye, og gjorde også at jeg har fått en interesse for å fermetere mer enn bare grønnsaker for holdbarhetens skyld. Jeg skal også begynne med surdeigsbrød, samt forsøke å få inn litt mer fermetert mat i kosten av helsemessige årsaker. Alle som har vært plaget med magen på et eller annet tidspunkt vet hvor viktig det er med en god og samarbeidsvillig tarmflora for en optimal helse og et godt immunforsvar. Fermentert mat er nemlig med på å skape et godt miljø i tarmen vår.

Derfor skal jeg nå utvide vår opprinnelige tanke om fermetering et hakk, og inkludere dette i den daglige kosten. Vi har allerede begynt med å fermetere grøten vi spiser til frokost. Jeg skal også gå i gang med å lage en surdeigsstarter slik at vi kan bake surdeigsbrød, i tillegg til den opprinnelige tanken om å fermentere grønnsaker. Så får vi se om dette merkes på helsen vår.

Med ettåring i hus føler jeg at immunforsvaret virkelig har fått testet sine grenser i år. Vi har vært gjennom spysyka, influensa, magesjau og kraftig forkjølelse allerede i år. Å vi er kun i april. Vi spiser i utgangspunktet veldig bra, og jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av at vi får i oss alt vi trenger av vitaminer og mineraler i løpet av en dag – så kostholdet vårt skal i utgangspunktet være godt nok. Derfor  blir det utrolig spennende å se om det å innføre fermentert mat i større grad vil være fordelmessig for alle bakteriene vår lille gutt trekker med seg. Han må nok gjennom alle disse raptusene for å bygge sitt immunforsvar, men det ville vært deilig om jeg og mannen slapp noen runder. Jeg skal holde dere oppdatert! Del gjerne dine erfaringer med meg! Jeg er supersulten på å lære mer.